Peckham Rye Station plans 'to get more time'

By Jim Dunton - Thu 27 February 2014, 1:35 pm

Network Rail's early-stage proposals to redevelop the area around Peckham Rye Station with a mix of new shops, homes and public spaces are likely to face a further round of pre-application public consultation, Southwark Council has said.

As Southwark Magazine reported last month, the infrastructure operator is keen to remove the station’s existing arcade to create a new public space in front of the Grade II listed building, and to introduce new housing blocks and shops in neighbouring streets.

The plans are set to receive a funding contribution of £5 million from the Greater London Authority if they can be delivered within a pre-agreed timescale, and last month Network Rail said it was hoping to submit a planning application in “early spring”.

However, Southwark council said this week that concerns from local residents and businesses had prompted it to ask the Greater London Authority for more time for extra consultation on the proposals to ensure they have wider support.

Councillor Fiona Colley, Southwark’s regeneration and corporate strategy lead, said that an “agreement in principle” to extend the funding window had been given by City Hall, but that it needed to be formalised.

“They understood why we feel it is important to slow things down a little, and give local people time to have a real say in the future of Peckham Rye Station and the surrounding area,” she said.

"We are now proceeding on the assumption that the extension will be confirmed next month.

“We want to use this opportunity to include local residents and businesses as partners in co-designing the plans to ensure we get the best outcome for Peckham which incorporates our thriving creative industries.”

Southwark said it anticipated that a series of workshops on the project would be held in Peckham to allow more people to contribute to the vision for the station, and help develop a scheme that had the full support of local residents and businesses.

The current proposals would see the existing station arcade demolished for one of two new public squares to be created in the areas between the station’s elevated railway lines, while three new apartment blocks would be constructed on neighbouring streets.

They would range in height from four to seven storeys, and devote their ground-floor space to commercial use.

The designs, drawn up by Weston, Williamson and Partners, also include the introduction of a range of “artisan and retail studios” on Blenheim Grove, and the construction of an anchor commercial building in part of Dovedale Court, at the rear of the station building.

Glass extensions would also be added to the railway arches opening onto Dovedale Court to provide new commercial units for what would be the redeveloped station area's second public open space.

<

Share

Latest News

Science and art explores addiction

An art gallery dedicated to science has launched its first exhibition after opening in September.

By Natalie Vincent

Elizabeth line delayed

By Natalie Vincent