Southwark success at RIBA London

By Marco Cillario - Tue 23 May 2017, 3:50 pm

A number of developments in Southwark have won a RIBA London Award.

Guy's Cancer Centre was one of the buildings receiving the award

Tate Modern’s Switch House, The Green in Nunhead, the new cancer centre at Guy’s Hospital and The Laboratory at Dulwich College were among the schemes recognised for their quality as pieces of architecture in the capital during a ceremony at 66 Portland Place yesterday (22 May). 

A record 85 buildings were shortlisted, including Queen’s Court in Bermondsey.

The £260 million, pyramid-like Switch House, opened in June 2016, was designed by Herzog & de Meuron and increased the art gallery’s capacity by 60%, adding 2,000sq m of space. On the top floor, a roof terrace offers a 360-degree panoramic view over London. 

Designed by AOC architects, Nunhead’s The Green opened in January 2016 to host events and workshops. It provides acoustically separate spaces to accommodate different activities at the same time and a natural ventilation system to keep heating and air-conditioning costs low. Southwark Council contributed £750,000 towards the project, and the community was involved in the design process. 

Both Switch House and The Green were also shortlisted for a design award last year.

The £160 million, 14-storey Guy’s Cancer Centre opened its doors at Great Maze Pond in autumn 2016. It is the first cancer centre in Europe to provide radiotherapy treatment above ground level, after patients said this would make a huge difference to them, giving them more access to natural light.

The building is made up of ‘villages’, each relating to a specific patient need and containing all the equipment required for a certain type of care.

It was designed by architect Rogers Stirk Harbour + Partners and specialist healthcare architect Stantec, with Arup providing integrated design engineering services.

The Laboratory is a science lab for Dulwich College, designed by Grimshaw. Judges said it “successfully balances and compliments” the 1870s New College by Charles Barry Junior “by picking up on the red bricks and beige stone colours in a panelled facade”.

 

And shortlisted Queen’s Court includes 51 homes, all of them allocated as affordable. Designed by CGL, it features a central communal courtyard with a children’s playspace and incorporates a Grade-II listed war memorial.

<

Share

Latest News

Science and art explores addiction

An art gallery dedicated to science has launched its first exhibition after opening in September.

By Natalie Vincent

Elizabeth line delayed

By Natalie Vincent